Livgarden på vej over Kgs. Nytorv, 1920'erne. Foto: Holger Damgaard.

Livgarden på vej over Kgs. Nytorv, 1920’erne. Foto: Holger Damgaard.

I 1924 blev der sensationelt optaget to små film af Musikkorpset i vagtparaden. Det er verdens første udendørs filmoptagelse, hvor der samtidigt blev optaget både billede og lyd.

Det var de to danske ingeniører, Arnold Poulsen og Axel Petersen, der udviklede det nye system. Siden 1918 havde de eksperimenteret med at forene billede og lyd, og i 1923 præsenterede de i Palads Teatret i København deres succesfulde resultat af indendørs optagelser. Men her i 1924 bevægede de sig udendørs – og hvad var et mere oplagt motiv end Livgarden, der med fuld musik passerede hen over Kultorvet i København?
Klik her, se de to korte film.

Musikkorpset i Kgs. Have ved den daværende musiktribune, 1912. Foto: Holger Damgaard.

Musikkorpset blandt publikum i Kgs. Have ved den daværende musiktribune, 1912. Foto: Holger Damgaard.

I 1948 spillede Musikkorpset en sommerkoncert i Kongens Have under ledelse af Musikdirigent Kai Nielsen. En skøn film fra det gamle København på ca. 1 minut. Klik her og se den!

I 2011 gik Mogens Gaardbo med Livgarden rundt på vagtparaden og filmede musikken forskellige steder i København, startende med indøvelse på kasernen af de “3 numre” til koncerten på Amalienborg Slotsplads. Det er en fint redigeret film på 11 minutter, der giver et godt indtryk af en nutidig kongevagt på en helt almindelig dag.
Se den her!

billeder-245

 

 

Filmene er venligst stillet til rådighed af Mogens Gaardbo.